Sikeresen lezajlott a Magyar Közút szemétgyűjtési akciója – közel 1000 tonna út menti hulladékot gyűjtöttek össze az önkéntesek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én, hétfőn tartotta „Jobb, ha el se dobod!” című szemétgyűjtési akcióját, melynek során több mint 12 ezren közel 1000 tonna út menti illegális hulladékot gyűjtöttek össze. A társaság bízik benne, hogy az akcióval már rövidtávon is sikerül szemléletváltást elérnie a notórikus szemetelőknél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” című hétfői szemétgyűjtési akciója során több mint 12 ezer önkéntes, mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet. A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1000 tonna hulladékot szállított el. Ez a mennyiség azért is kiemelkedő, mert néhány héttel ezelőtt a szintén nagy sikerrel megvalósított TeSzedd! akció kapcsán a közútkezelő munkatársai 250 tonna szemetet gyűjtöttek össze. Ez azt is mutatja, hogy az illegális szemetelőkkel szemben egyelőre szélmalomharcot vívnak a szakemberek és az önkéntesek. Ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is elkötelezett, hogy már rövidtávon is érzékelhető szemléletváltozást érjen el a szemetelőknél.

Erre szükség is van, ugyanis a társaság évente átlagosan egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemésztenek. Az idei évben előreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság ezen munkájára, ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére vagy két biztonságosabb körforgalmú csomópont építésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A 2019. április 29-ei „Jobb, ha el se dobod!” akciónapról készült videó itt érhető el: www.youtube.com.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezúton szeretné megköszönni az önkéntesek kitartó munkáját és segítségét, egyúttal arra biztatja a közlekedőket, hogy semmiképpen ne szemeteljenek a közutak mellett sem, figyeljenek környezetük tisztaságára, csak közös erővel szorítható vissza az illegális szemetelés.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS