Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

Pályázati felhívás kódszáma: EFOP-3.3.2-16

Pályázati felhívás elnevezése: Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért

Kedvezményezett neve: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A projekt címe: Közutazzunk!

A projekt azonosító száma: EFOP-3.3.2.16-2016-00156

A szerződött támogatás összege: 21.943.273 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.08.29.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Az 1974-ben alapított Úttörténeti Múzeum (korábban: Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény) jelenleg – közel másfél hektáros – kiállítási parkkal és modern, gurulópolcos raktárrendszerrel rendelkezik, mely közel 4.000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és több mint 14.000 kötet tárhelyéül szolgál. Új, a 21. századi követelményeknek megfelelő interaktív, látogatóbarát európai színvonalú kiállítása 2011. január 17-én nyílt meg. Múzeumpedagógiai koncepciónk megfelel az új múzeumi trendeknek. Célunk, hogy a „játszva tanulni- tanulva játszani” elvnek megfelelően olyan formában ismertessük meg a hozzánk látogató gyerekeket a szakmával, az útépítés történetével, hogy az számukra élményszerű legyen és ne egyszerű múzeumlátogatáson, hanem egy igazi szellemi kalandon vegyenek részt. Az önerőből felújított „út és hídépítő műhelyünkben” látványtár található, illetve színvonalas múzeumpedagógiai foglalkoztató működik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Úttörténeti Múzeuma egyedülálló módon illeszkedik Társaságunk utódnevelési programjába és a kulturális intézmények diákok számára tervezett integrációs terveibe is. A szakma múltját bemutató gyűjtemény így nem csupán a járási községek, városok érdeklődő közönségéhez jut el, hanem az egész országban irányt mutathat a diákoknak, hogy felismerjék az útépítő szakmában rejlő szépséget, történelmi gyökerekig visszanyúló tudást és az útépítő szakma felbecsülhetetlen gyakorlati hasznát a társadalom számára.

A támogatásból olyan eszközöket szerzünk be (pl. mérőeszközök, gőz úthenger modell kémiai kísérleti készlet stb.) és korszerű múzeumpedagógiai oktatást támogató tárgyakat (pl. KRESZ mágnes táblajáték, Közlekedési társasjáték stb.) készíttetünk el, amelyek a foglalkozások résztvevőinek élményszerű tanulását és kompetenciafejlesztését támogatják.

A projekt keretében alábbi foglalkozásokat szervezzük meg az óvodás, hátrányos helyzetű, alsó és felső tagozatos gyermekek és diákok részére:

  • Témanapok,
  • Versenyek, vetélkedők,
  • Tábor,
  • Kulturális óra.

Óvodások és a hátrányos helyzetűek számára az „Utazzunk Bituman-nel!” témanapokat, és a „Közlekedj okosan!”vetélkedőt kínáljuk a projekt tervezett négy féléve során. Általános iskolásokat várunk az „Időutazás – korok útjai” témanapokra, s a 4-6. osztályosokat pedig a „Tanuljunk úton-útfélen” kulturális órákra, valamint az „Idő-úti kalandok” nyári táborokba.

A foglalkozásokat az Úttörténeti Múzeum múzeumpedagógusai bonyolítják le.

Az együttműködő köznevelési partnereink közül 1 helyi óvodai intézmény, 2 helyi és 2 településen kívüli (keceli és csengődi ) általános iskola. További intézményi partnerünk az elsősorban speciális nevelési igényű gyerekek fejlesztésével foglalkozó Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai-és Módszertani Intézmény Integrált Óvoda, Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola.

A projekt hatására a gyermekek és diákok ismeretei bővülnek, természettudományos kompetenciáik fejlődnek, s múzeumszerető fiatalokká válnak. A köznevelési intézményekkel tovább erősödik kapcsolatunk, s a pedagógusok még intenzívebben veszik igénybe az Úttörténeti Múzeum múzeumpedagógiai programjait.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS