Elérhető az ÚVR Díjkalkulátor

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2019. március 7-vel elérhetővé vált az ÚVR rendszer Díjkalkulátora.

https://uvrdijkalkulator.kozut.hu

Az új felhasználói felületen lehetőség nyílik a közútkezelői hozzájárulások beszerzése előtt egy előzetes díjkalkulációra, a jármű vagy járműszerelvény paraméterei alapján.

Két típusú kalkulációra van lehetőség:
– Teljes úthálózatra érvényes: ebben az esetben a teljes közúthálózatra érvényes, időszakra szóló, túlméretes hozzájárulással közlekedni kívánó járművek/járműszerelvények eljárási díját és túlméret egység díját számítja a program, az utóbbit még meg kell szorozni a különböző időszakok szorzószámaival (lásd lentebb).
– Egy kijelölt útvonalra érvényes: ebben az esetben az egy kijelölt útvonalra érvényes, időszakra szóló vagy eseti hozzájárulással közlekedni kívánó járművek/járműszerelvények eljárási díját és túlsúly/túlméret díjait (1 km-re vetítve) számítja a program.

A teljes előzetes túlsúly/túlméretdíj számításához:
o Eseti hozzájárulás esetén: a kilométer díjat még meg kell szorozni az útvonal hosszával.
o Időszakra szóló hozzájárulás esetén: a kilométer díjat még meg kell szorozni az útvonal hosszával, és a különböző időszakok szorzószámaival.

Az időszakra szóló hozzájárulások szorzószámai:
o napi hozzájárulás esetén: az egység díj kétszerese,
o heti hozzájárulás esetén: az egység díj négyszerese,
o havi hozzájárulás esetén: az egység díj tízszerese,
o negyedéves hozzájárulás esetén: az egység díj húszszorosa,
o féléves hozzájárulás esetén: az egység díj harmincszorosa,
o éves hozzájárulás esetén: az egység díj ötvenszerese.

A többi kitöltendő mező a jármű/járműszerelvény súly és méret adataira vonatkozik, valamint a lap alján található a kiválasztható díjkedvezmény.

A számítási eredményeket a „Díjszámítás” gomb megnyomásával kapjuk meg felugró ablak formájában, mely tartalmazza az eljárási díjat, a tengely túlsúlydíjat, a tengely csoport túlsúlydíjat, a túlméret díjat, az össztömeg díjat és a túlméret és túlsúlydíjat összesen. A rendszer azt is jelzi, ha bevitt adatok alapján a jármű/járműszerelvény nem engedélyköteles, illetve azt is, ha a méretei és súlya alapján a hozzájárulás Elektronikus ügyfélszolgálaton átvehető, vagyis bankkártyával az ÚVR Eoffice felületen megvásárolható. Ez az információ tájékoztató jellegű, a konkrét útvonal megadása esetén előfordulhat, hogy mégis „be kell adni” a kérelmet.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Úthálózatvédelmi Osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS